CREAR AMBIENTS

A diverses zones del mediterrani, tal com passa al llevant i al sud de Espanya, per exemple, podem trobar un poble sencer pintat de color blanc, de manera que el sol es reflecteix a les parets de les cases mantenint les llars fresques durant l'estiu.

A Chefchaouen, ciutat situada al nord del Marroc, el color blanc es barreja amb una gran diversitat de blaus. Amb l'arribada de població jueva a partir de l'any 1930, el tradicional color verd de les cases -el color de l'Islam- es va substituir pel blau per evitar els mosquits, que fugen per la sensació de fred que els provoca aquest matís.

La mateixa tècnica d'utilitzar el color blanc per aconseguir un ambient més refrescant s'empra en llocs de tota la conca mediterrània com a Alberobello (Itàlia) o a Grandola (Portugal); en d’altres com a Sidi Bou Said (Tunísia) o Mykonos i Santorini (Grècia) el blanc es combina també amb el blau.

Tots aquests són exemples de com l'arquitectura mediterrània s'ha servit tradicionalment d'aquests colors -el blau i el blanc- per proporcionar, d'una banda, un ambient més refrescant i de l’altra, jugar un paper important a favor de la salut pública ajudant a mantenir allunyats els mosquits durant l’època estival.

Tant és així que aquesta tècnica ancestral pròpia de l'arquitectura tradicional mediterrània ha servit com a font d'inspiració a la iniciativa Cent Ciutats de Blanc. El Nobel de física i Ministre d’Energia d’Estats Units, Steven Chu, planteja pintar de blanc o colors clars les teulades dels edificis per lluitar contra el canvi climàtic. La proposta de Chu està inspirada en el treball d’Art Rosenfeld (enginyer expert en eficiència energètica i membre de la Comissió d’Energia de Califòrnia), que juntament  amb dos col·legues físics va calcular que canviar els colors de les superfícies a cent de les ciutats més grans de les regions tropicals i temperades del planeta estalviaria l'equivalent a 24.000 milions de tones de diòxid de carboni.