Les universitats tenen un paper clau a l'hora de conscienciar les societats de l'impacte que tenen les activitats humanes en el medi ambient i conduir-les així a models més sostenibles de consum i producció.
Tant en la seva funció de centres d'investigació i desenvolupament com en el seu paper d'institucions per a la promoció del coneixement, les universitats són el mitjà pel qual els futurs experts, industrials i empresaris poden aprendre que la degradació del medi ambient no és un efecte collateral i inevitable associat al desenvolupament econòmic i industrial, sinó que una gestió empresarial sòlida en l'àmbit mediambiental pot suposar beneficis econòmics i corporatius per a les empreses.
Per tant, per aconseguir que el sector privat s'impliqui en el compromís d'un desenvolupament sostenible, el CAR/PN és conscient de la necessitat d'actuar des de les primeres etapes de la formació universitària, per tal que els estudiants entenguin i aprenguin les oportunitats que ofereix l'aplicació d'una PN com a estratègia de gestió empresarial.
Per aquest motiu, el CAR/PN ha desenvolupat, amb el suport tècnic del Dr. Miquel Rigola i el grup BCDS de la Universitat de Girona (Espanya), un curs virtual sobre prevenció de la contaminació al seu origen, a les empreses, que es pot utilitzar com a eina per tal que les universitats introdueixin una PN als seus plans d'estudis
El projecte es basa en una experiència semblant sobre com introduir una PN als plans d'estudis de diverses universitats catalanes.
L'objectiu d'aquest curs virtual és proporcionar a l'estudiant una idea actualitzada dels principis i els mètodes de la PN i preparar-lo per a l'acció en el futur. Va dirigit a estudiants universitaris i professionals que volen adquirir una formació completa en PN, el mètode més estès centrat en la prevenció, o que en volen aprendre els principals conceptes per tal d'incorporar-los a una perspectiva més heterogènia de les tècniques mediambientals.
El curs no pretén ser merament informatiu ni té vocació d'enciclopèdia, sinó que ha estat concebut per educar en l'aplicació de diferents metodologies i els seus elements de base. Pretén ser una guia que presenta la PN als futurs professionals, servint-se de l'experiència obtinguda durant el període de desenvolupament de la PN.
El curs virtual està disponible en 4 idiomes: espanyol, francès, anglès i àrab. També es pot descarregar en format ZIP (27 MB) o RAR (17 MB).
El curs virtual inclou característiques interactives per ajudar l'usuari. Aquestes característiques inclouen mecanismes que permeten navegar i proporcionen informació addicional, personalització de la imatge i activitats d'autocorrecció. També ha estat dissenyat de manera que es pugui imprimir tot el llibre o una part.
A continuació s'explica la funció de cada element de la barra de navegació:
A banda dels botons, hi ha un historial de navegació del llibre, i una taula de continguts disponible. L'historial de navegació es manté al dia fins i tot quan es canvia la llengua i quan es torna a visitar la pàgina.
A tot el llibre s'utilitzen diversos acrònims. Al final del document es pot consultar en un glossari una llista completa d'aquests acrònims, encara que quan el ratolí es troba a sobre d'un dels acrònims, en mostra la descripció completa.
De la mateixa manera, les referències s'agrupen totes al final del document, però quan el ratolí es troba a sobre del número d'una referència al mig del text, en mostra la informació corresponent.
Finalment, a tot el llibre trobem diversos fragments d'informació addicional que complementen el text principal. Aquests fragments estan relacionats amb un concepte que apareix subratllat al text. Si fem un clic sobre el text subratllat, el fragment addicional es mostrarà o s'amagarà. Per mostrar o amagar tots els fragments d'informació addicional es poden utilitzar els botons de la barra de navegació.
Val la pena esmentar un parell de funcions comunes als navegadors Windows moderns que poden ser del vostre interès:
En primer lloc, la tecla F11 fa un canvi entre el mode normal de finestra i el mode pantalla completa. No tan sols ajuda a treure profit de la pantalla completa per navegar, sinó que també elimina qualsevol altre element de la pantalla que podria distreure l'usuari.
En segon lloc, si fem clic a un enllaç i mantenim la tecla Shift (majúscula) premuda, l'enllaç s'obre en una altra finestra o en una altra pestanya (segons el navegador utilitzat).